Antavla Startsida

"Heliga" Birgitta Birgersdotter (Finstaätten)

Yrke:  Slottsfru på Alvastra kungsgård och helgon
Far:  Birger Persson (Finstaätten) (1270 - 1327)
Mor:  Ingeborg Bengtsdotter Folkunga lagmansgren (- 1314)
 
Född: 1303 Uppland, Finstad (C) 1)
Död: 1373 Italien, Rom 2)


Familj med Ulf Gudmarsson (Lejon till Ulvåsa) (1298 - 1344)

Vigsel: 1316 2)
Barn:  Katarina Ulfsdotter (Ulvåsaätten) (1331 - 1381)
  Cecilia Ulfsdotter (Ulvåsaätten) (1335 - 1399)
  Märta Ulfsdotter (Ulvåsaätten)
  Karl Ulfsson (Ulvåsaätten) (- 1372)
  Bengt Ulfsson (Ulvåsaätten) (- 1349)
  Birger Ulfsson (Ulvåsaätten) (- 1391)


Noteringar
Birgitta, den heliga Birgitta, född 1302 eller 1303, död 1373, kristen mystiker, stiftare av birgittinorden, helgon. Honföddes på godset Finsta i Roslagen och var dotter till lagman Birger Persson och Ingeborg Bengtsdotter, som var släkt med den regerande Folkungaätten. Som 13-åring giftes Birgitta bort med den blivande lagmannen Ulf Gudmarsson, hon blev slottsfru på Ulvåsa i Östergötland och födde åtta barn. Under en pilgrimsfärd till Santiago de Compostela i Spanien 1341-42 med sin man kom hon i direkt kontakt med Europas politiska och religiösa svårigheter (hundraårskriget, påvens Babyloniska fångenskap ). Ulf blev sjuk på resan och dog i Alvastra kloster 1344.

Sorgen förlöste Birgittas visionära begåvning. Hon kände sig kallad att bli Kristi brud och språkrör . Hon slog sig nernära Alvastra kloster, vars underprior Petrus Olai blev hennes biktfar, liksom Linköpingsmagistern Mattias. Här skrev hon 1345 ner reglerna till ett kloster för både munkar och nunnor, och kung Magnus Eriksson donerade 1346 Vadstena kungsgård till den nya stiftelsen.

Hösten 1349 reste Birgitta till Rom. Här tillkom flera uppenbarelser riktade mot kung Magnus, som hon blivit alltmera kritisk mot. Framför allt arbetade hon på att få påven att flytta tillbaka till Rom från Avignon och på att utverka hans tillstånd att grunda en ny klosterorden. Först 1370 fick hon tillstånd, men bara till en kongregation: birgittinregeln blev underställd Augustinus orden. Birgittinorden, Den helige Frälsarens orden, omfattade moderklostret i Vadstena och sommest ett åttiotal andra kloster, främst i Norden och i Rhenländerna. De var dubbelkloster för munkar och nunnor med gemensam kyrka och skilda boningshus. De första nunnorna vigdes 1384.

Birgitta vallfärdade 1372-73 till Jerusalem med sonen Birger och dottern Katarina, som senare blev föreståndarinna för Vadstena kloster och vann rykte för helighet. Birgitta avled vid återkomsten till Rom i sitt hus vid Piazza Farnese (senare Birgittas hus). Hennes kista fördes 1374 under stora strapatser till Sverige och Vadstena.

Birgitta helgonförklarades 1391 (hon är Sveriges enda kanoniserade helgon). Hennes 600 uppenbarelser, Revelationes, är genom sin visionära kraft och fantasi ett av medeltidens förnämsta litterära verk i Norden. De dikterades på svenska och översattes sedan till latin av hennes biktfäder. Den första tryckta latinska upplagan kom ut 1492. I modern tolkning gavs Himmelska uppenbarelser 1-4 ut 1957-59. Sven Stolpe och Johannes Jørgensen har skrivit var sin stor biografi.

Birgitta är vårt lands mest berömda medeltida personlighet, på en gång religiös visionär och praktisk politiker. Hon är skyddshelgon för Sverige och numera också för polska Solidaritet. Hennes helgondag är 7 oktober. Hennes minne vårdas i Sverige av Societas Sanctae Birgittae.



Källor
1SBL
2Sven Stolpe
      



Startsida Startsida
Skapad av MinSläkt 2.4, Programmet tillhör: Jonas Hjelm